OGÓLNY OPIS PRODUKTÓW
Nazwa wyrobu | Jaja kurze, gotowane, bez skorupy, w zalewie. Jaja kurze, gotowane, bez skorupy, pakowane w gazie. Jaja kurze, gotowane, malowane. |
||||||||||||||||||
Opis produktu | Gotowane na twardo, obrane ze skorup jaja kurze, w zalewie. Gotowane jaja, w skorupach, malowane barwnikami spożywczymi. |
||||||||||||||||||
Cechy organoleptyczne jaja gotowanego, bez skorupek
|
WYGLĄD – białe o nieuszkodzonej lub nieznacznie uszkodzonej powierzchni, ugotowane na twardo, bez skorupek. Wygląd po rozkrojeniu charakterystyczny dla żółtka, w odcieniach koloru żółtego. MAP: WIADERKO:
|
||||||||||||||||||
Jaja gotowane, w skorupach, malowane. |
JAJA MALOWANE:
|
||||||||||||||||||
Opakowanie | 1. Jaja gotowane, obrane, pakowane w gazie obojętnym, 50 szt./worek. 2. Jaja gotowane, obrane, pakowane w wiadra, w zalewie, po 8 kg, 24 kg lub 160 szt.. 3. Jaja gotowane, malowane, pakowane po 6 sztuk (6 kolorów). |
||||||||||||||||||
Warunki przechowywania i okres przydatności | Okres przydatności: Jaja pakowane w atmosferze gazu – 21 dni. Jaja pakowane w wiadra, w zalewie – 28 dni. Magazynowanie i transport, 0-6 °C , Jaja malowane – 5 tygodni, chłodne, przewiewne miejsce |
||||||||||||||||||
Przeznaczenie | Do spożycia dla ogółu konsumentów, za wyjątkiem osób uczulonych na jaja kurze oraz niemowląt do 6 miesiąca życia Produkt może być spożywany bezpośrednio lub jako składnik/dodatek do potraw |
||||||||||||||||||
GMO | Brak GMO | ||||||||||||||||||
Charakterystyka mikrobiologiczna | Obecność pałeczek Salmonella spp w 25 g – nieobecne. Liczba Enterebacteriaceae w 1g < 1,0 x 10 1 Listera monocytogenes w 25 g – nieobecna, przy wyjściu z pod bezpośredniej kontroli firmy. Liczba listeria monocytogenes < 100 jtk/g - badania trwałościowe w ostatnim dniu przydatności do spożycia. Zgodnie z rozporządzeniem WE) NR 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (z późniejszymi zmianami). |
||||||||||||||||||
Wartość odżywcza na podstawie badań przechowalnicznych w akredytowanym laboratorium dla jaj kurzych, gotowanych, bez skorupek, w zalewie. |
|