napis

OGÓLNY OPIS PRODUKTÓW

Nazwa wyrobu Jaja kurze, gotowane, bez skorupy, w zalewie.
Jaja kurze, gotowane, bez skorupy, pakowane w gazie.
Jaja kurze, gotowane, malowane.
Opis produktu Gotowane na twardo, obrane ze skorup jaja kurze, w zalewie.
Gotowane jaja, w skorupach, malowane barwnikami spożywczymi.

Cechy organoleptyczne jaja gotowanego, bez skorupek

 

WYGLĄD – białe o nieuszkodzonej lub nieznacznie uszkodzonej powierzchni, ugotowane na twardo, bez skorupek. Wygląd po rozkrojeniu charakterystyczny dla żółtka, w odcieniach koloru żółtego.
SMAK I ZAPACH - typowy dla gotowanego jaja, delikatnie kwaśny niedopuszczalny smak i zapach obcy.
KONSYSTENCJA - twarda, nierozmiękła

MAP:

jajka

WIADERKO:

jajka we wiaderku

przekrojone na pół jajka

 

Jaja gotowane, w skorupach, malowane.

JAJA MALOWANE:

jajka malowane

Opakowanie 1. Jaja gotowane, obrane, pakowane w gazie obojętnym, 50 szt./worek.
2. Jaja gotowane, obrane, pakowane w wiadra, w zalewie, po 8 kg, 24 kg lub 160 szt..
3. Jaja gotowane, malowane, pakowane po 6 sztuk (6 kolorów).
Warunki przechowywania i okres przydatności Okres przydatności:
Jaja pakowane w atmosferze gazu – 21 dni.
Jaja pakowane w wiadra, w zalewie – 28 dni.
Magazynowanie i transport, 0-6 °C ,
Jaja malowane – 5 tygodni, chłodne, przewiewne miejsce
Przeznaczenie Do spożycia dla ogółu konsumentów, za wyjątkiem osób uczulonych na jaja kurze oraz niemowląt do 6 miesiąca życia
Produkt może być spożywany bezpośrednio lub jako składnik/dodatek do potraw
GMO Brak GMO
Charakterystyka mikrobiologiczna Obecność pałeczek Salmonella spp w 25 g – nieobecne.
Liczba Enterebacteriaceae w 1g < 1,0 x 10 1
Listera monocytogenes w 25 g – nieobecna, przy wyjściu z pod bezpośredniej kontroli firmy.
Liczba listeria monocytogenes < 100 jtk/g - badania trwałościowe w ostatnim dniu przydatności do spożycia.
Zgodnie z rozporządzeniem WE) NR 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (z późniejszymi zmianami).
Wartość odżywcza na podstawie badań przechowalnicznych w akredytowanym laboratorium dla jaj kurzych, gotowanych, bez skorupek, w zalewie.  
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna 635 kJ/ 153 kcal
Tłuszcz 11 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,73
Węglowodany 0,4 g
w tym cukry <0,2 g
Błonnik < 0,4 g
Białko 13 g
Sól 0,83 g